🎖️ Licentie: CC BY-NC-SA 4.0 📅 Aangemaakt: 21-05-2024
Jouw mentale batterij kan zwaar ontladen worden als je constant mensen wil helpen zonder er vraag is. Je moet altijd proberen je relaties in evenwicht houden. De clou van de zaak is wachten tot iemand je iets vraagt voor je iets doet.
Blind schieten
Als je altijd mensen wilt helpen, zonder ze zelf hun hand uitsteken, dan schiet je in een blind. Soms raak je iemand die je hulp nodig heeft, meestal raak je niks. Het constant aanbieden van onvoorwaardelijke hulp vraagt enorm veel energie, en zelf als je dan iemand raakt, of iemand dan wel voor je hulp vraagt ben je misschien te uitgeput om hun te helpen. Leer wachten, als de persoon klaar is of effectief hulp nodig heeft dan kan je klaar staan.
Aanbieden zonder aanbod
Je kan altijd hulp aanbieden door te tonen dat je iemand wilt helpen. Neem het voorbeeld van notities delen:
- Aanbieden zonder vraag, blind schieten (Slecht): Telkens dat je notities maakt deel je die automatisch met de groep chat van je klas, ook al vraagt niemand er om.
- Aanbieden zonder aanbod (Goed): Jij schrijft je notities en bied in de groep chat van je klas aan om ze te delen als er vraag is. Zo niet deel je niks.
Win, win!
Laat het één keer weten en daarna vallen, iedereen is geïnformeerd en jij moet geen energie er meer in steken. - Constant vragen of iemand hulp nodig heeft met iets, vraagt energie en komt misschien hebberig over: “Bedankt mij omdat ik jou help!” of “Kom altijd naar mij als je problemen hebt!” i.p.v. “Je mag me altijd vragen voor hulp, maar het moet niet!“.
Heb ik daarom gevraagd?
Met dit principe maak je het ‘Heb ik daarom gevraagd?’ argument volledig ongeldig, want ja, je hebt erom gevraagd.
Bedankt - Simpel, maar motiverend.
Wanneer iemand dan écht iets nodig heeft van jou kan je hulp verlenen. Men zal veel dankbaarder zijn als je hun uit de nood helpt als ze het vragen dan als jij het moet vragen.